Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (1998 μέχρι σήμερα)

Την 1η Ιουνίου 1998 η ΕΚΤ αντικατέστησε το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ίδρυμα (ΕΝΙ), του οποίου ο τότε Πρόεδρος Willem Frederik Duisenberg έγινε ο πρώτος Πρόεδρος της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ παρέλαβε τόσο ένα εκτενές προπαρασκευαστικό έργο όσο και το σύνολο της υποδομής του ΕΝΙ, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του.

Σχετικά με την ΕΚΤ

Το προπαρασκευαστικό έργο του ΕΝΙ βοήθησε στην ίδρυση της ΕΚΤ και προετοίμασε το έδαφος για σημαντικά ορόσημα, όπως η εισαγωγή του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος την 1η Ιανουαρίου 1999 και η εισαγωγή των τραπεζογραμματίων και των κερμάτων ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2002.

25η επέτειος της ΕΚΤ

Τα ιστορικά αρχεία της ΕΚΤ περιλαμβάνουν έγγραφα που αφορούν τις συνεδριάσεις των οργάνων λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ και των επιτροπών του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών, νομικές πράξεις και κείμενα και άλλα έγγραφα λειτουργικής ή διοικητικής φύσης.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της ΕΚΤ θα τίθενται στη διάθεση του κοινού 30 έτη μετά την ημερομηνία δημιουργίας τους. Τα πρώτα τέτοια έγγραφα θα δημοσιοποιηθούν το 2028. Τα έγγραφα της ΕΚΤ μπορούν επίσης να δημοσιοποιηθούν πριν από την εν λόγω ημερομηνία στο πλαίσιο του καθεστώτος για την πρόσβαση του κοινού.

Τα έγγραφα που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί είναι διαθέσιμα στον δημόσιο κατάλογο εγγράφων.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα